Kanelbullar
Inspiration från Leila.
Det är egentligen bara att tvinna dem och vika ner ändarna under bullen. Jäs degen till dubbel storlek, först i bunken, sedan bullarna på plåt. Kanelbullarna kan ha många olika former, fyllningar och smaksättningar. Ibland bakar jag dem som ett brytbröd till ”sticky-buns”på plåt, ibland knutar, krans eller som snäckor i pappersformar i en muffinsplåt.
DU BEHÖVER
1 msk malen kardemumma
2 dl havredryck
1 dl imat havregrädde
50 g färsk blå jäst (den blå varianten)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
100 g mjukt växtbaserat smör
Cirka 11 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt växtbaserat smör
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1 krm vaniljpulver eller vaniljen från en vaniljstång
Havregrädde till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
GÖR SÅ HÄR
Smält smöret, tillsätt kardemumma, mjölk och grädde. Smula ner jästen i en bunke och lös den med ljummen degvätska (max 37grader), strösocker, och salt. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med vaniljpulver. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten). Sätt ugnen på 200 grader och jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med havregrädde, grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med kardemumma.